Látogató számláló

0
1
3
8
1
4
9

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Érdekesség

Mi is az a pulzusszám?

2021.05.18 16:15
Mi is az a pulzusszám?

A szíved messze a legfontosabb izom a testedben, és ennek erősnek tartása elengedhetetlen az általános egészségedhez. Mégis, amikor az edzésre gondolunk, általában a leglátványosabb izmaink erősítésére összpontosítunk. A testmozgás a szívünket is segíti csúcsformában tartani, de hogyan állapíthatjuk meg, hogy mennyire egészséges a szívünk? Ez az a pont, ahol a szívritmus megértése mindent megváltoztat.

MI A PULZUSSZÁM?

Mindannyian tudjuk, milyen érzés a szívverésünk. Az a dobogás a mellkasunkban, amikor épp egy közönség előtt készülünk beszélni, vagy miután a busz után futottunk - ez a szívünk túlórázik. Általában nem vesszük észre, de a szívünk természetesen mindig dobog. Ez az alapvető jele annak, hogy élünk.

Tehát mi is pontosan a szívritmusod? Ez egy mérőszám, amely megmondja, hogy hányszor ver a szíved percenként (BPM). Ezen ütések számolásával egyedülálló betekintést nyerhetünk egészségünkbe és fittségünkbe. Hallgatta már meg az orvosa a szívét sztetoszkóppal? Ezt ellenőrzik.

A pulzusszámát úgy ellenőrizheted, hogy megkeresed a pulzust a nyakadon vagy a csuklódon, és megszámolja, hány ütés történik 15 másodperc alatt. Ezután szorozza meg ezt a számot néggyel, hogy kiszámítsa a pulzusszámát.

A legpontosabb mérés érdekében használj pulzusmérő szenzort a mellkasodon, vagy olyan fitneszórát, amely képes a csuklódon mért pulzusszámot mérni. A matematikát nem kell elvégezned, mivel a készülék nyomon követi a pulzus adatokat helyetted.

 

ÁTLAGOS PULZUSSZÁM

A pulzusszámot illetően sincs olyan, hogy normális. Mindenkinek más, mert mindannyian egyediek vagyunk, a kor, a fittségi szint és az életmód különböző kombinációjával.

Ha azonban a felnőttek átlagos pulzusszámáról van szó, az alábbiakban részletezett mérőszámok nagyszerű lehetőséget nyújtanak a szíved fittségének mérésére, és arra, hogy megnézd, hogyan viszonyul mind az átlagokhoz, mind pedig az idő múlásával hogyan változik. Azzal, hogy különböző időpontokban - például pihenés közben és aktívan - méri a pulzusszámát, nemcsak a szíve egészségét követheted nyomon, hanem edzéstervet is készíthetsz a teljesítményed fokozására.

MAXIMÁLIS PULZUSSZÁM

Nyomta már magát a maximumra? Addig izzadtál, amíg úgy érezted, hogy nem tudsz tovább izzadni? Valószínűleg a legintenzívebb szinten edzettél, amit a szíved elbírt.

Ilyen edzés közben meg lehet mérni a maximális pulzusszámodat (MHR), de meg is becsülheted. Vonja le az életkorát 220-ból (például 220-30 év=190 MHR), és ez adhat egy általános képet arról, hogy mennyi az MHR- ed.

Természetesen az életkorodon kívül más tényezők is befolyásolhatják az MHR-edet. A fittségi szinted, az, hogy stresszes vagy-e vagy szedsz-e olyan gyógyszert, amely hatással van a pulzusszámodra (például béta-blokkolók), befolyásolni fogja az eredményedet - de a fenti egyenlet jó iránymutató.

NYUGALMI PULZUSSZÁM

Nem meglepő, hogy az MHR ellentéte a nyugalmi pulzusszám (RHR). Érdekes azonban tudni, hogy ez a bizonyos mérés az egyik legjobb módja annak, hogy megértsük általános egészségi állapotát és aerob fittségi szintjét. Igen, a pihenésből meg lehet mondani, hogyan működik a szíved, amikor aktív!

Könnyen megmérheted az RHR-edet úgy, hogy reggel első dolgod ellenőrizni a pulzusodat, és a fentiekben részletezett módon kiszámítod a BPM-edet. Győződj meg róla, hogy ez még a kávé előtt történik - vagy akár a telefonodat is megnézheted, ha az hajlamos stresszelni téged. Az ötlet az, hogy ezt a mérést akkor végezze el, amikor teljesen nyugodt vagy még.

Az átlagos egészséges felnőttek RHR-je 60 és 100 BPM között van. Ha nagyon fitt vagy, és a számod 60 alatt van, ne aggódj. A legtöbb jól edzett sportoló RHR értéke 40 BPM körül van.

ALVÁSI PULZUSSZÁM

Bár az alvás közbeni pulzusszámod nem olyan mérőszám, amely betekintést nyújt az általános egészségi állapotodba, más módon is megértheted, hogy milyen a pihenésed és a regenerációd az éjszaka folyamán.

Az alvási és ébrenléti állapotok észlelése az éjszakai mozgásaidon keresztül értékes betekintést nyújthat a szundikálási idődről, különösen a hosszát és az esetleges megszakításokat illetően. Az olyan rendellenességek, mint az alvási apnoe, amikor az éjszaka folyamán egy pillanatra megáll a légzés, megterhelhetik a szívét, ezért jó, ha tisztában van alvási szokásaival.

PULZUSSZÁM ZÓNÁK

Öt pulzusszámzóna létezik, és ezeket az a maximális pulzusszám határozza meg. Ha már tudod, hogy mi a max, akkor kiszámíthatod ezeket a különböző szakaszokat ennek a teljes értéknek a százalékában.

Például a 4. zóna a "kemény zóna", és ez az a zóna, ahol az MHR 80-90%-ával fogsz edzeni (majdnem a maximumod, de nem egészen). Míg a 2. zóna a "könnyű zóna", ahol az MHR 60-70%-ával edz (könnyűnek hangzik, de ez az egyik legjobb rendszeres edzési zóna).

Ha olyan edzéstervet készítesz, amely különböző gyakorlatokat tartalmaz ebben a tartományban, a legtöbbet hozhatod ki magadból.

CÉLPULZUSSZÁM EDZÉS KÖZBEN

Az MHR-ed és a pulzuszónáid kiváló útmutatók az edzésterv összeállításához. A célpulzusszám edzés közben az MHR 50-85%-a között van, mivel ez javítja a kardiorespiratorikus állóképességet. Tehát egy olyan edzésterv összeállításával, amely különböző gyakorlatokat tartalmaz ebben a tartományban.

AEROB, ANAEROB

Az AEROBIC kifejezés azt jelenti, hogy "levegővel", és mindenre utal, ami tartósan növeli a légzést és a pulzusszámot. Gondoljunk csak a futásra, úszásra, kerékpározásra vagy más kardiófajtákra. Az aerobic ellentéte az anaerob, azaz "levegő nélkül" - olyan gyakorlatok, amelyek rövid ideig tartó extrém erőfeszítést igényelnek, mint például a súlyemelés.

Az aerob edzés egy nagyszerű módja az alacsony intenzitású edzésnek a hosszú edzésekhez. Gondolj könnyű futásokra vagy kerékpározásokra, amelyeket hosszabb ideig egyenletes tempóban tudsz tartani. Azzal, hogy az edzés során folyamatosan ellenőrződ a pulzusszámod, és biztosítod, hogy egyenletes, mérsékelt szinten maradj, segít az aerob küszöbzónában maradni.

Még egy egészséges, stabil szívverés is jelentősen ingadozik az egyes ütések között.

PULZUSSZÁM-VARIABILITÁS

Megbocsátható, ha azt gondolod, hogy a szívverésed olyan egyenletes, mint egy ketyegő óra, minden egyes impulzusnál ugyanazt az időzítést tartja. Valójában a pulzusszámoddal állandó ingadozás van, de ez nem olyasmi, amit a mindennapi életben észre sem vennél.

Ezt a fiziológiai jelenséget szívritmus-variabilitásnak (HRV) nevezik. Ahogy a neve is mutatja, az egymást követő szívverések közötti intervallumot méri (ezredmásodpercben), nyomon követve a változást. Még egy egészséges, stabil szív is jelentősen ingadozik az egyes szívverések között. Meglepő módon a magas HRV-érték az egészséges szív jele.

A HRV sokat elárulhat valakinek a fizikai és mentális egészségéről. Kiváló eszköz akkor is, ha egy új edzésrendszert próbálsz ki, mivel jelzi, hogy a tested mennyire jól alkalmazkodik hozzá.

A VO2max teszt remek módja annak, hogy megmondja, aerobikailag alkalmas-e, mivel azt vizsgálja, hogy a szív, a tüdő, az erek és az izmok hogyan működnek együtt.

VO2MAX

Tehát nem a szíved az egyetlen létfontosságú szerv, amelyet edzés közben használsz. A tüdőd a szíveddel együttműködve gondoskodik arról, hogy elegendő mennyiségű (V) oxigén (O2) áramoljon a véredben az izomszövetekbe, amelyek oxigént égetnek el, hogy mozgásban tartsanak. A VO2max tehát azt a maximális sebességet méri, amellyel a tested maximális munka során az oxigént felhasználja.

A VO2max teszt remek módja annak, hogy megmondja, aerobikailag alkalmas vagy-e, mert azt vizsgálja, hogyan működik együtt a szíved, a tüdőd, az erek és az izmok. Ha magas a VO2max pontszámod, akkor ez azt jelenti, hogy a szív- és érrendszered és az izmaid kondicionálva vannak arra, hogy például hosszabb ideig tudj tovább futni.

Hogyan tudod meg, hogy mennyi a VO2max pontszámod? A mérés szabványos módja a futópadon vagy álló kerékpáron végzett laboratóriumi vizsgálat. Alternatív megoldásként egy pulzusmérő szenzor segítségével megbecsülheti, hogy a Polar Fitness Test segítségével mekkora lenne a pontszáma.

Egy kis segítség a VO2 max pontszámod besorolásához.

A Fitnesz Test az alábbi termékekben található meg

Polar Beat App, Polar Ignite, Polar Ignite2, Polar M430, Polar M460, Polar Unite, Polar Vantage M, Polar Vantage M2, Polar Vantage V2, Polar Grit X