Látogató számláló

0
1
4
7
2
0
5

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Hírek

Úszó tippek az energiatakarékosság érdekében

2021.08.03 10:14
Úszó tippek az energiatakarékosság érdekében

ÚSZÓ TIPPEK AZ ENERGIATAKARÉKOSSÁG ÉRDEKÉBEN

Mint minden állóképességi sportban, az úszásban is az a lényeg, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban jussunk el a rajtból a célba. Persze ezt könnyebb mondani, mint megtenni, és számtalan úszó töltötte pályafutását azzal, hogy éppen ezért optimalizálta a formáját és technikáját.

Az úszás, különösen a gyorsúszás meglepően bonyolult. Sokan közülük már az általános iskola előtt megtanulta az alapokat, de egy ilyen egyszerű fogalom elsajátítása évekig is eltarthat.

Boncolgassuk egy picit

A gyorsúszás a következőkből áll:

  • Fogási fázis: az úszó keze áttöri a víz felszínét.
  • Húzási fázis: az úszó a karját a teste mentén lefelé viszi.
  • Kilépés fázis: a kéz befejezi a húzást és elhagyja a vizet.
  • Visszatérési fázis: a kar a levegőben visszafordul a fogási fázisba.

E négy fázis mindegyike egyformán fontos, de a megfelelő légzéssel, rúgással, forgással és fejtartással párosítva az úszónak sok mindent kell szem előtt tartania. Ezzel együtt azonban lehetőség nyílik a technika finomhangolására, és végső soron előnyre tehet szert a versenytársakkal szemben.

Bár a hatékonyság fokozására nincs mindenre egységes megoldás.

okos, megvalósítható tippeket adunk arra vonatkozóan, hogyan lehet energiát megtakarítani a szabadúszáson keresztül a medencében és a nyílt vízen úszó úszók számára egyaránt.

  1. FIGYELJ A FEJED HELYZETÉRE

Keresd a fekete vonalat, és figyelj arra, hogy merre mutat a fejed és a szemed. Ahogy a homlokod felfelé megy, a lábad lesüllyed, és a lábad horgonyt vet.

Erre egy korrekciós gyakorlat az úszás, amikor a fejed koronájára helyezett úszólapáttal úszol, és normálisan lélegzel, egyenletes ütemben.

  1. NYÚJTSD ELŐRE A KARODAT

A Polar Vantage V2 multisport óra számolja és jelenti a csapásszámot, így a körülmények vagy a célod alapján emelheted vagy csökkentheted a terhelésed.

Ez olyan, mintha egy horgonyt dobnál előre, enyhén lefelé irányuló röppályával. A medencében úszás hosszabb lökést és teljes kinyújtást igényel, míg a nyílt vízen nagyobb fordulatszámra van szükség a turbulenciák és a hullámok leküzdéséhez.

  1. VEGYÍTSD A KÜLÖNBÖZŐ ÚSSZÓTIPUSOKAT

A különböző típusokat, különböző energiarendszerekre hatnak. A gyorsabb csapásszám megemeli a pulzusszámot, míg egy hosszú, erős úszás sokkal több izmot használ. Ezért ideális, ha kevered a úszástípusokat a körülményektől függően.

  1. TANULJ MEG MINDKÉT OLDALON LÉLEGEZNI

A kétoldali légzés minden három úszásformánál jó módja az izmok egyensúlyának megteremtésében, és lehetővé teszi, hogy mindkét oldaladon lásd a versenyt. Emellett segít megelőzni a sérüléseket.

Eltart egy ideig, amíg megszokod a kétoldali légzést, de a HR segíthet. Ha nyomon követed az átlagos HR-edet minden egyes sorozatnál, és az idő előrehaladtával összehasonlítod ugyanazt a sorozatot és HR-t, akkor nagyobb hatékonyságot vagy alacsonyabb HR-t kereshetsz ugyanolyan erőfeszítés vagy sebesség mellett.

  1. GYAKOROLJUK A MEGFELELŐ SZABADSTÍLUSÚ ÚSZÁSFORMÁT

Az úszás a vízérzéket tanítja, a kutyás evezés a fogást, a szuperman-gyakorlatok a jó látásmódot, az egykaros gyakorlatok pedig a jó testhelyzet fenntartását.

  1. FONTOLD MEG AZ ESZKÖZÖKNEK A HASZNÁLATÁT

TÁNYÉRELLENÁLLÁS

Használd az Tenyérellenállást az erő, érdekében! Figyelj a jó formára, hogy ne sérüljön meg a vállad.

USSZÓBÓJA

Használj bóját a lábad pihentetésére, ne pedig a gyorsabb haladáshoz. Használd céllal, például arra, hogy a gyakorlatokra vagy a fogásodra koncentrálj. Amikor az emberek bóját használnak, de mégis rúgnak, az meghiúsítja a célt.

BOKARSZÍJ

Egy bokaszalaggal dolgozhatsz a testhelyzeteden, és megtaníthatod magadnak, hogyan "nyomd" előre a mellkasodat, és hogyan emeld fel a lábaidat, hogy gyorsabb legyél.

FÉKEZŐERNYŐ

Haladó úszóknak erőfejlesztésre ideális segítség a fékezőernyő. Az úszó után kötött ernyő ellenállást fejt ki, így erősebben kell húzni és pedálozni a sebesség fenntartásához.

PULZUSMÉRŐ (Polar Vantage V2)

Kövesd nyomon a medencében nyújtott teljesítményedet – a Polar Vantage V2 automatikusan érzékeli a pulzusodat, az úszási stílust, a távot, a tempót, a csapásszámot és a pihenőidőt. A távot és a csapásszámot nyíltvízi úszás esetén is méri a termék.

Polar Vantage V2 termékről bővebben információért KATTINTS

Ezen Blog posztunkkal egyben szeretnék gratulációnkat és elismerésünket kifejezni a Magyar Úszók rendkívüli szereplésért a 2021 Úszó Európa Bajnokságon elért sikerekért. Egyben kívánunk remek felkészülést és kiváló eredményeket a közelgő Nyári Olimpiához.

(kép forrása: Magyar Úszó Szövetség – facebook oldala)