Látogató számláló

0
1
3
8
1
5
2

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Érdekesség

3 kerékpáros edzés, amitől jobb futó leszel

2021.07.02 10:23
3 kerékpáros edzés, amitől jobb futó leszel

FUTÁS KERESZTEDZÉS

Akár sérülésből lábadozol, akár erőt szeretnél gyűjteni a sebességed növeléséhez, vagy csak egy módot keresel arra, hogy keverd az edzésedet, hogy mentálisan friss maradj, a kerékpározás hasznos keresztedzés lehet minden szintű futó számára.

Az aerob bázis építésétől kezdve a kemény futás utáni regenerálódásig, ez a három futóknak szóló kerékpáros edzés remek módja annak, hogy kiegészítsd az edzésprogramodat, és lendületet adj a futóteljesítményednek, amikor az edzésrutinod megrekedt a rutinban.

MEGFONTOLÁSOK, MIELŐTT BELEVÁGNA

Bár mindenképpen szükséged lesz alapvető kerékpáros felszerelésre, például sisakra, cipőre és kerékpározás-specifikus ruházatra, ajánlott egy multisportos okosóra vagy akár egy speciális kerékpáros számítógép.

Mivel az alábbi edzések a kívánt edzéshatást célozzák meg, a pulzusszám figyelése futás és kerékpározás közben segít abban, hogy a megfelelő edzési zónában maradj. Ez megkönnyíti a fittséged építését, megelőzi a túledzést, és nyomon követi a fittségi fejlődésedet, így szükség szerint módosíthatod az edzéstervedet.

A pulzusszámos edzési zónákon kívül a GPS kerékpáros órák vagy multisport órák más fontos mérőszámokat is megadhatnak, mint például:

  • VO2 max
  • kalóriák
  • Az edzésből származó teljes edzéseredmény
  • Edzésterhelés
  • alváselemzés
  • Sebesség, tempó és távolság
  • Kerékpározási ritmus
  • Teljesítmény mérőszámok

Multisport órák: Polar Vantage V2, Polar GritX, Polar Vantage M2

Kerékpáros óra: Polar M460

A HOSSZÚ ÚT

Akár 5 kilométerre, akár ultramaratonra készülsz, a szilárd aerob alap felépítése javítani fogja a teljesítményedet. A kerékpározás egyik nagyszerű tulajdonsága, hogy sokkal könnyebb hosszú ideig alacsonyabb intenzitáson edzeni. Míg a heti egyszeri négy-hat órás futás talán nem reális, addig a kerékpáron ez teljesen megvalósítható.

A futóknak szóló kerékpáros edzések segíthetnek fejleszteni az állóképességet, miközben a sérülés kockázatát is minimalizálják, mivel általában alacsony terhelésűnek és az ízületeket sokkal jobban kímélőnek tekintik, mint a futást. A hosszú tekerés során erőt is növelhetsz, és különböző izomcsoportokat használhatsz, amelyek kiegészítik a futóerődet és a sebességed

REGENERÁCIÓS KERÉKPÁROZÁS

A keményebb erőfeszítéseket követő rövid, lassú futások gyakran szerepelnek az edzéstervben, hogy a regenerálódás során még néhány kilométert megtegyél. Néha azonban a túl sok ilyen kilométer nem teszi lehetővé a megfelelő regenerálódást, és sérüléshez vezethet.

Ehelyett a kerékpáron való regenerálódás kiváló lehetőség a fájó izmok fellazítására és az ízületek további megterhelésének megelőzésére, miközben a szív- és érrendszeri előnyöket is élvezheted.

A keményebb erőfeszítéseket követő rövid, lassú futások gyakran szerepelnek az edzéstervben, hogy a regenerálódás során még néhány kilométert megtegyél. Néha azonban a túl sok ilyen kilométer nem teszi lehetővé a megfelelő regenerálódást, és sérüléshez vezethet.

A következő hosszú futást vagy intervallumos edzést követően próbáld ki ezt a regenerációs kerékpározást.

EDZÉS

Akár egy kerékpáros csoporttal, akár néhány barátoddal, akár egyedül, tervezz meg egy olyan útvonalat, amely egy-három órát vesz igénybe.

A sík utak, meredek emelkedők és dombok keverékét tartalmazó útvonal kiválasztása ideális, de ez nem számít annyira, mint az, hogy a pulzusszámot a kívánt edzési zónában tartsa.

Próbáljon meg továbbá 90 fordulat/perc (ford/perc) feletti kerékpártempót használni, ami segít abban, hogy izmai ne fáradjanak el a hosszú távokon, és kedvezőbb a szív- és érrendszeri erőnlét építése szempontjából.

Az ilyen típusú erőfeszítéseknél a pulzusszámot a 2. és 3. zónában kell tartani, és még emelkedők során sem szabad hagyni, hogy a 4. zónába emelkedjen. A hangsúly itt az aerob kondíció építésén van.

Ahogy javul a kondíciód, és egyre kényelmesebben töltesz időt a kerékpáron, ezek a csoportos vagy egyéni erőfeszítések az öt-hat órás tartományba emelkedhetnek.

NAGY FELSZERELÉSŰ INTERVALUMOK

Bizonyos szempontból a kerékpározás sokban hasonlíthat a futók edzőtermébe. a farízom és a magizmokat valamivel többet használják a pedálok forgatásához, mint futáskor, és ezekben az izomcsoportokban az erő növelése gyorsabb lépést és megnövekedett sebességet jelent.

Noha rengeteg kerékpáros edzés van a futók számára az erő növelésére, szeretem ezt a nagy sebességfokozatú intervallumot, mert rövid és segít javítani a VO2 max értékét is.

NAGY SEBESSÉGŰ INTERVALLUM EDZÉS

Ehhez az intervallumos edzéshez választhatsz az edzőteremben lévő álló kerékpár, egy szobai edzőgép, vagy egy rövid domb a környéken, amely az emelkedő kezdetétől a csúcsig körülbelül három-öt percet vesz igénybe.

Egy könnyű, 10-15 perces bemelegítést követően végezzen három-négy sorozat három-öt perces intervallumot.

Olyan sebességfokozatot használjon, amely lehetővé teszi a 60-65 fordulat/perc közötti fordulatszámot, és minden egyes erőfeszítés a 4-es pulzusszámzónában legyen.

Minden egyes intervallumot követően három percig laza pörgetéssel regenerálódjon. A fő sorozat befejezése után lazítson 10-15 percig könnyű pörgéssel.

Ezen Blog posztunkkal egyben szeretnék gratulációnkat és elismerésünket kifejezni a Magyar Kerékpározóknak rendkívüli szereplésért a 2021 Giro d'italia-an elért sikerekért. Egyben kívánunk további kiváló eredményeket a közelgő versenyeken.

(kép forrása: blikk.hu)